Elke onderneming produceert afval. Om hoeveel afval het ook gaat, voor het inzamelen en afvoeren van bedrijfsafval gelden een aantal regels waar je als ondernemer aan moet voldoen. In dit artikel hebben we de regels rondom bedrijfsafvalverwerking in Amsterdam voor je op een rij gezet.
Wat valt er onder bedrijfsafval?
Voor bedrijfsafval geldt: bedrijfsafval omvat alle afvalstromen die een bedrijf produceert. Als ondernemer draag je de verantwoordelijkheid om de inzameling, het scheiden en het afvoeren van bedrijfsafval op de juiste manier te regelen. Het is verplicht om bedrijfsafval gescheiden aan te bieden.
Welk afval dien je te scheiden?
Welk afval je als onderneming dient te scheiden, verschilt per situatie. Dit hangt voornamelijk af van de grootte van de onderneming, het type onderneming en de hoeveelheid afval.
- Afval dat altijd gescheiden dient te worden: Afval van voertuigen, afvalwaterstromen, asbesthoudend afval, batterijen, dierlijke (bij)producten, elektronische apparatuur, groenafval van openbaar groen, bos- en natuurterreinen of landbouw, landbouwplastic, metalen, organisch landbouwmateriaal, productieafval, steenachtig materiaal en veegafval van openbare ruimten.
- Afval dat ondernemingsafhankelijk gescheiden dient te worden: Glas, groen-, tuin- en gft afval, papier en karton, textiel, hout, plastic foliemateriaal, EPS/(piep)schuimen verpakkingen.
- Afval dat je moet scheiden als je er eenmalig veel van hebt: EPS/(piep)schuimen verpakkingen, plastic foliemateriaal, hout, groen- en tuinafval, textiel, matrassen. Kleine bedrijven worden dikwijls vrijgesteld van het scheiden van bepaalde afvalstromen, simpelweg omdat zij hiervoor te weinig afval produceren of er te weinig ruimte is om er afvalcontainers voor te plaatsen.
Wie haalt het bedrijfsafval op?
Als je in Amsterdam maximaal 9 vuilniszakken per week aan bedrijfsafval produceert, mag je dat op dezelfde manier als bewoners weggooien: in vuilniszakken aan de straat of in ondergrondse afvalcontainers. Je betaalt in dit geval reinigingsrecht aan de gemeente.
Als je meer bedrijfsafval produceert dien je een inzamelingscontract af te sluiten bij de gemeente of een erkende afvalinzamelaar. De kosten hiervoor worden bepaald door de huur van een afval- of rolcontainer Amsterdam, de kosten voor het vervoer van het afval en de verwerkingskosten. De gemeente Amsterdam stimuleert ondernemers om hun afval gezamenlijk aan te bieden en samen één contract af te sluiten.