Eindelijk heb je hem dan: je mooie nieuwe al dan niet elektrische damesfiets! Je wil er zo lang mogelijk plezier van hebben en er dus goed voor zorgen. Natuurlijk breng je hem regelmatig naar de fietsenmaker voor onderhoudsbeurten, maar er is ook veel dat je zelf kan doen. Licht onderhoud en schoonmaken bijvoorbeeld. Goed schoonhouden is namelijk niet alleen goed voor het oog, maar ook voor de onderdelen van de fiets. Dat geldt zowel voor een gewone als een elektrische damesfiets. Lees hieronder verder om te zien wat je zelf kan doen.
Schoonhouden van een gewone fiets
Vaak wordt gedacht dat een warm sopje goed is voor alles, dus ook voor je fiets. Niets is minder waar! Doe dit vooral niet wanneer je in de vrieskou hebt gefietst over gestrooide wegen. Het pekel dat voor bestrooiing wordt gebruikt, lost door de warmte van het water op en komt in de onderdelen, waar het schade kan veroorzaken door roestvorming. Beter is het om een spons en koud water te nemen. Zorg er dan wel voor dat er geen water in de kabels komt. Als dat bevriest, kan dat de kabels beschadigen. Ook een hogedrukspuit is geen goed idee, want daarmee komt ook water in de kabels en onderdelen. Gebruik deze dus nooit voor je fiets, niet in het koude, maar ook niet in het warmere seizoen. Wil je de onderdelen van de fiets toch wat grondiger reinigen, gebruik dan een spons en een sopje van koud water met een beetje autowasmiddel of afwasmiddel. Zijn er plekken waar je niet goed bij kan komen? Dan kun je een klein borsteltje gebruiken, zoals bijvoorbeeld een tandenborstel.
Verder doe-het-zelf onderhoud
Behalve schoonmaken kun je zelf ook iets aan klein onderhoud doen. Zo kun je de ketting schoonmaken met een speciale kettingreiniger. Verder kun je controleren of de banden goed op spanning zijn en of alle onderdelen nog genoeg ingevet zijn. Indien invetten nodig is, kun je hiervoor een klein beetje vaseline gebruiken.
Schoonhouden en onderhouden elektrische fiets
Eigenlijk geldt voor het schoonmaken van een elektrische fiets hetzelfde als hierboven beschreven, met dit verschil dat je nog eens extra voorzichtig met water moet zijn bij de elektrische delen, zoals de accu en het display. Voor wat betreft het onderhoud van de accu is het volgende belangrijk om te weten: • stel de accu niet bloot aan vrieskou, dit verkort de levensduur. Staat je fiets in een vrieskoude schuur of buiten tijdens vorst, dan is het beter om de accu eraf te halen; • ook hitte is slecht voor de accu. Als je op een warme zomerdag je fiets stalt, zet hem dan liever uit de zon; • laad de accu regelmatig op. Wanneer je namelijk regelmatig een bijna lege accu hebt, verkort dit ook de levensduur; • het is eerder al genoemd: check regelmatig de bandenspanning. Slappe banden vragen namelijk meer van de accu, waardoor de accu sneller leeg is. Bovenstaande tips kosten je weinig moeite. Maar als je ze in acht neemt, kun je de levensduur van je (elektrische) damesfiets verlengen.