Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Intermediairs / Werken en wonen in Amsterdam: Carrière maken in dé hoofdstad?

Werken en wonen in Amsterdam: Carrière maken in dé hoofdstad?

Sharing is caring

Misschien heb je het weleens overwogen, carrière in de hoofdstad van Nederland! Het Venetië van het Noorden! Er is immers genoeg om te beleven en kansen om te verzilveren. Maar, is werken en wonen in Amsterdam iets wat je wilt? Na het lezen van dit uitgebreide blog weet je het! 

Laten we beginnen met een korte intro van de stad zelf.

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en niet alleen een historische parel, maar ook een moderne metropool die carrièretijgers, creatievelingen en innovators uit alle windstreken aantrekt. Logisch ook gezien er bedrijven zoals Deloitte, KPMG en IBM zijn gevestigd. Alleen al bij deze grote spelers bulkt het van de carrièrekansen en werkgelegenheid, maar natuurlijk zijn er nog véél meer kleinere bedrijven om te gaan werken. 

Dankzij al het toerisme in Amsterdam kom je ook volop mensen tegen die je kunt leren kennen. En wil je werken in een kroeg of in de horeca? Dan heb je een baan voor het kiezen natuurlijk ;) 

Maar laten we voor nu snel dieper duiken in wat Amsterdam zo'n unieke plek maakt om je professionele en persoonlijke leven vorm te geven.

De arbeidsmarkt van Amsterdam is veelzijdig

De Amsterdamse arbeidsmarkt is als een kleurrijk palet, met tinten voor ieder talent. Ben je een code-tovenaar, financieel genie of een creatieve duizendpoot? Dan kom je altijd op je pootjes terecht in de hoofdstad. Waarom? Omdat er in de stad banen beschikbaar zijn in iedere sector, maar de onderstaande 3 sectoren zijn er nóg steviger vertegenwoordig. Daarom zijn je kansen op een baan nóg groter.

1.          Technologie: Amsterdam is uitgegroeid tot een ware tech-hub. Bedrijven als Booking.com, Adyen, en TomTom hebben hier hun thuisbasis. Daarom schieten talloze startups hier ook als paddenstoelen uit de grond.

  1. Financiële dienstverlening: De Zuidas, vaak het 'Wall Street van Nederland' genoemd, huisvest grote namen als ABN AMRO en ING. Hier klopt het financiële hart van de stad.
  2. Creatieve industrie: Van wereldberoemde reclamebureaus zoals Wieden+Kennedy  tot cutting-edge (jonge) designstudio's, Amsterdam ademt creativiteit. De stad trekt daarom ook creatieven aan als een magneet en biedt een vruchtbare bodem voor vernieuwende ideeën.

Maar, dat is nog lang niet alles! De toerisme- en horecasector bloeit in de grachtenstad natuurlijk ook, de gezondheidszorg zoekt continu naar talent en de duurzaamheidssector? Die groeit (gelukkig) ook met de dag! A’dam biedt dus ook een diverse arbeidsmarkt die constant in beweging is.

Hoe vind je jouw ideale baan in Amsterdam?

Het vinden van jouw droombaan in Amsterdam vraagt om een slimme aanpak. Hier zijn enkele tips die je alvast op weg helpen:

  1. Ga netwerken als een pro: In Amsterdam vind je volop netwerkevenementen. Maak daar dus gebruik van! Bezoek de conferenties zoals The Next Web voor tech-enthousiastelingen of de Amsterdam International Water Week voor duurzaamheidsexperts.
  2. Duik in de startup-scene: Platforms als StartupAmsterdam bieden een schat aan informatie over opkomende bedrijven en job openings. Zeker als je naar variatie zoekt in je werk of mee wilt groeien met bedrijven is dit een aanrader.
  3. Leer meerdere talen: Hoewel veel bedrijven Engels als voertaal hebben, kan een basis Nederlands deuren openen die anders gesloten blijven. Beheerst je andere talen? Dan vergroot je je baankansen enorm, want veel bedrijven zijn internationaal georiënteerd. 
  4. Maak gebruik van uitzendbureaus: Bureaus zoals uitzendbureau Prestatie kennen de lokale arbeidsmarkt als hun broekzak en kunnen je matchen met de perfecte werkgever.
  5. Bouw een sterk online profiel: LinkedIn is in Amsterdam meer dan een digitaal CV; het is een van je belangrijkste netwerkinstrumenten. Het netwerk dat je offline opdoet bewaar je online. En heb je iemand geprikkeld om meer over je te weten willen komen? Dan wil je natuurlijk ook dat ze een goede pitch van je lezen op LinkedIn en wat je al bereikt hebt.

>>> Bekijk vacatures Amsterdam

Wonen in Amsterdam: Grachtengordel of hippe buitenwijk?

Werken in Amsterdam is één ding, maar wonen? Dat is een heel avontuur op zich. De woningmarkt is uitdagend en voor velen behoorlijk prijzig. De gemiddelde huizenprijs in 2024 is €707420 (bron: Amsterdam at Home), maar met de juiste kennis en een beetje doorzettingsvermogen, vind je jouw perfecte stekje in de hoofdstad. Het loont dus vaak wel om eerst even heen en weer te pendelen, een goede baan te vinden of carrière te maken en dan pas in Amsterdam te gaan wonen.

Wat zijn populaire wijken in Amsterdam voor jonge professionals?

  • De Pijp: Een gezellige buurt vol cafés, restaurants en de beroemde Albert Cuypmarkt. Perfect voor wie van levendigheid houdt. (Iets minder geschikt voor het ‘gezinsleven’.)
  • Oud-West: Hip, trendy en vol karakter. Hier vind je een mix van jonge gezinnen en creatieve types.
  • NDSM-werf: Een voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord, nu een creatieve hotspot met een rauwe rand.

Waar kan je het beste wonen in Amsterdam als je een gezin wilt starten?

Ben je al langer samen met je vriend(in) en overwegen jullie om op korte termijn kinderen te nemen, dan wil je natuurlijk in een gezinsvriendelijke buurt wonen. Gelukkig kun je die ook vinden in Amsterdam:

  • Buitenveldert: Ruim opgezet, groen en rustig, maar toch dicht bij het centrum.
  • IJburg: Een moderne wijk op kunstmatige eilanden, ideaal voor gezinnen die ruimte en natuur waarderen.

Wat als ik het niet kan betalen om in het centrum van Amsterdam te wonen?

Laten we eerlijk zijn: werken en wonen in Amsterdam is niet goedkoop. Maar er zijn slimme manieren om toch betaalbaar te wonen:

  1. Houd opkomende wijken zoals Oost of Nieuw-West in de gaten, hier krijg je meer waar voor je geld.
  2. Overweeg omliggende gemeenten zoals Diemen, Amstelveen of Zaandam voor meer ruimte tegen een lagere prijs.
  3. Kijk naar woningdelen of anti-kraak opties als je flexibel bent en wilt besparen. Dit is iets waar veel creatievelingen voor kiezen, studenten of mensen zonder gezin. 

Het leven in Amsterdam: geschikt voor elke leeftijd en levensstijl

Amsterdam is een stad die voor iedereen iets te bieden heeft, ongeacht je leeftijd of interesses. Dit is een kleine greep uit wat je kunt verwachten:

Voor de cultuurliefhebbers

Duik in de rijke geschiedenis van de stad in het Rijksmuseum, bewonder moderne kunst in het Stedelijk of het MOCO of bezoek een van de vele theaters voor een avondje topentertainment.

Voor de natuurliefhebbers

Ontspan in het Vondelpark, maak een boottocht door de grachten of fiets naar het nabijgelegen Amsterdamse Bos voor een dagje in het groen.

Voor de nachtbrakers

Van bruine kroegen tot hippe clubs, het Amsterdamse nachtleven is legendarisch. Met veel toeristen kom je ook iedere avond iemand anders tegen als je wilt. En kan het voor jou niet laat genoeg worden? Dan kan je bij gebieden als het Leidseplein en Rembrandtplein doorfeesten tot in de vroege uurtjes.

Voor gezinnen

Gelukkig is er voor jou en de kids ook genoeg te doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan NEMO Science Museum, ga op avontuur in Artis of geniet van een picknick in een van de vele stadsparken.

Voor sportievelingen

Werk, privé en een gezonde levensstijl is helemaal ‘in’. Je vindt dus ook veel sportgelegenheid in Amsterdam. Sluit je aan bij een van de vele sportclubs, ga roeien op de Amstel of doe mee aan de jaarlijkse Dam tot Damloop.

De toekomst van wonen en werken in Amsterdam

Amsterdam kijkt vooruit en zet in op duurzaamheid en innovatie. Dit biedt spannende kansen voor professionals:

  • Circulaire economie: De stad streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn, wat leidt tot nieuwe banen in recycling, duurzaam design en groen ondernemerschap.
  • Smart city-initiatieven: Amsterdam investeert flink in slimme technologieën, van verkeersbeheer tot energiebesparing.
  • Gezondheid en life sciences: Met instituten als het Netherlands Cancer Institute en het Amsterdam UMC, groeit de gezondheidssector gestaag.

Hoe kan ik mijn kansen op de Amsterdamse arbeidsmarkt maximaliseren?

Om echt te shinen op de Amsterdamse arbeidsmarkt, kun je het volgende doen:

  1. Blijf leren: Volg cursussen of workshops om je skills up-to-date te houden. Platforms als Growth Tribe bieden cutting-edge tech en digital marketing trainingen.
  2. Embrace diversity: In Amsterdam komen zo ongeveer alle culturen ter wereld samen. Met zoveel verschillende perspectieven doe je veel inzichten op, wat weer fijn is voor je persoonlijke groei.
  3. Wees flexibel: De gig economy groeit. Overweeg je freelance werk of tijdelijke projecten? Dan heb je dus volop kansen om je netwerk uit te breiden.
  4. Ontwikkel je soft skills: In een stad vol talent, maken communicatieve vaardigheden en emotionele intelligentie vaak het verschil. Uiteindelijk werk je niet bij ‘bedrijven’ en doe je geen zaken met ‘bedrijven’, maar werk je met ‘mensen’.
  5. Check vacatures via uitzendbureau: Ga je uitzendbureaus verkennen die je kunnen helpen bij het vinden van een vacature in Amsterdam? Bekijk dan zeker Uitzendbureau Prestatie eens, dit uitzendkantoor begrijpt als geen ander hoe werken en wonen in Amsterdam hand in hand gaan. Ze helpen je niet alleen als intermediair bij het vinden van de perfecte baan, maar geven je ook waardevolle insights over het leven in de hoofdstad zelf.

Zet jij jouw volgende stap naar werken en wonen in Amsterdam?

Ben je enthousiast geworden over de mogelijkheden van wonen en werken in Amsterdam? Dan zijn dit concrete stappen om je Amsterdamse carrièrereis te beginnen:

  1. Doe je huiswerk: Verdiep je in de verschillende wijken en sectoren die Amsterdam rijk is. Amsterdam is groot en daarom kan je makkelijk statistieken vinden per wijk.
  2. Start met netwerken: Sluit je aan bij LinkedIn-groepen gericht op jouw vakgebied in Amsterdam, nog vóór je er gaat werken. Je kan natuurlijk ook direct een baan nemen in Amsterdam en pas daarna verhuizen. 
  3. Verken vacatures: Kijk verder dan de grote jobboards en check ook de carrièrepagina's van Amsterdamse startups en scale-ups.
  4. Bereid je voor op de cultuur: in Amsterdam is de werksfeer vaak informeel, maar wel professioneel. Leer de ongeschreven regels kennen. Wil je werken bij grote bedrijven? Dan is de sfeer vaak wel wat formeler.